NTM Station in Oosterwolde

Zoals bij een aantal mensen al bekend, is de ontwikkeling van het openbaar vervoer in Friesland nauw verweven met mijn familie. Simon Hamelink was de eerste directeur van de Nederlandsche Tramweg Maatschappij. Zijn zoon volgde hem later in 1900 op als directeur.

Toeval wil dat ik zelf gewoond heb in een dorp dat aangesloten was op de tramwegen van de NTM: Oosterwolde.

Hiernaast zie je een foto hoe vroeger de situatie was. 

Het stationsgebouw heden ten dage (2011). Het heeft een horecafunctie gekregen en functioneert nog steeds als (bus)station.

(c) N.G. Hamelink

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Van de feitelijke tramlijnen is weinig terug te vinden in Oosterwolde. Het station staat er en de straat heet ‘Trambaan’. Vlakbij het station staat een vervallen gebouwtje dat oorspronkelijk ook van de NTM is geweest.

Waar het voor gediend heeft? Ik heb geen idee…

 

Ter herinnering aan de tramlijn die er ooit gelopen heeft, waren een aantal betonnen platen geplaatst op tramwielen. Hierop zaten oorspronkelijk een aantal zitjes. Inmiddels is daar nog maar één van over en is het zitje verdwenen.

 

Update: ik vernam onlangs van Historische Vereniging Oosterwolde en omstreken dat er een nieuw ‘monument’ geplaatst gaat worden ter herinnering aan de oorspronkelijke tramlijnen… ik ben heel benieuwd!

 

 

Comments are closed.